Afbeelding

Potlelie: Woonplant van de maand maart

Geplaatst op 6 March 2019 om 09:52 door Bianca van de Wetering

1719 keer gelezen

Het verhaal van de potlelie
De potlelie (Lilium) is een echte blikvanger in huis dankzij de bloemen met prachtige kleuren die soms ook heerlijk geuren. Kenmerkend voor potlelie als woonplant zijn de lange knoppen op de steel en het blad wat langs de gehele steel groeit. De kleurkeuze in potlelie is groot: van rood, geel, oranje en roze tot tweekleurige cultivars en pasteltinten.
Herkomst
Lelie is een kruidachtige plant die bij de leliefamilie hoort. De plant groeit uit een bloembol en telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste groeien op het noordelijk halfrond. De oervorm komt vermoedelijk uit China, de plant groeit nog altijd in Korea, Japan en delen van Siberië en verspreidde zich via de Kaukasus, de Balkan en de Alpen naar Europa en later Amerika. In het wild groeien lelies het meest in een bossige omgeving of op grasland.
Keuze assortiment potlelie
Het assortiment potlelies groeit. Bekend zijn variëteiten uit de Aziatische Groep met vaak felle bloemkleuren en uit de Oriental Groep, met grote bloemen die sterk geuren. Daarnaast zijn er dubbelbloemige lelies in roze en wit, zonder stuifmeel en met een lichtzoete geur en dubbelbloemige oranje lelies, zonder stuifmeel en zonder geur. Ook zijn er compacte soorten in roze of wit, met ronde bladeren en een lichte geur.
Waar let u op bij de inkoop van potlelies?
Controleer de rijpheid en het aantal knoppen per steel. De knoppen mogen nog niet open zijn op het moment van inkoop, maar mogen wel iets kleur tonen. De bol van potlelie moet goed geworteld zijn, zodat de stelen stevig staan. De plant mag geen verdroogde knoppen of geel blad hebben. Wanneer er Botrytis op de bloem of het blad aanwezig is, heeft de plant te vochtig gestaan of teveel water gekregen.
Verzorgingstips voor consumenten
Lelie houdt van veel licht, maar niet van felle zon. Hoe koeler de plant staat, hoe langer de bloei kan worden gerekt (tot 2 à 3 weken). Regelmatig water geven, het is beter de kluit niet te laten uitdrogen. Uitgebloeide bloemen kunnen worden verwijderd. Na de rijke bloei is de plant 'op' en kan de bol eventueel de tuin in.
Verkoop- en presentatietips potlelie
Hou de basis simpel (potlelie staat prachtig in zwarte of witte potten) en presenteer de planten op verschillende hoogtes voor een levendige aanblik. Hou de felle kleuren en de pastels bij elkaar, gebruik witte lelies als verbindende factor om het één geheel te laten blijven. Omdat de planten in de knop worden aangeboden aan de consument, kan begeleidend beeldmateriaal waarop potlelie in bloei staat extra inspireren om tot koop over te gaan.

Reageren

Andere blog berichten